Święta idą wielkimi krokami, więc pewnie każdy z Was albo kończy sprzątanie albo już zaczyna przygotowywać smakołyki. Ja jestem już na tym drugim etapie i dzisiaj przygotowałam brownie czyli po prostu ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich.
Przepis znalazłam w dwutygodniku Viva z 6. grudnia, jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi pyszne (mimo, że nie mam talentu kulinarnego :)). Jest mocno czekoladowe, niezbyt słodkie czyli dokładnie takie, jakie lubię :)
Oto on:
20 dkg mąki
10 dkg masła
33 dkg cukru
7 dkg kakao
3 jajka
3/4 łyżeczki do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
13 dkg siekanych orzechów włoskich (jako że nie lubię dużych kawałków to po prostu je zmieliłam)
Na małym ogniu rozpuścić masło. Wymieszać w misce cukier i kakao, dodając jajko po jajku oraz 120 ml wody. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól wymieszać z rozpuszczonym masłem. Połączyć obie masy dodając orzechy. Piec 20 minut w temperaturze 120C w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić, pokroić.
Tutaj efekty mojej pracy:
Smacznego! :)
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje na pewno lepiej niż wygląda ;)
UsuńO mniam mniam!!:))
OdpowiedzUsuńJa jutro zaczynam wypieki:D
Mmmm, jakie smakołyki ♥
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! mniam! ;D hah, też za bardzo nie mam talentu kucharskiego. ;)
OdpowiedzUsuńno pewnie, że obserwujemy! ;)
OdpowiedzUsuńWygladasz przepysznie
OdpowiedzUsuńKisses!
Aga
Check my new post
www.agasuitcase.com
Mmmm yummy :)
OdpowiedzUsuńhttp://laceandchiffonblog.blogspot.co.il/