piątek, 21 grudnia 2012

let's bake a cake!

Cześć! :)
Święta idą wielkimi krokami, więc pewnie każdy z Was albo kończy sprzątanie albo już zaczyna przygotowywać smakołyki. Ja jestem już na tym drugim etapie i dzisiaj przygotowałam brownie czyli po prostu ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich.
Przepis znalazłam w dwutygodniku Viva z 6. grudnia, jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi pyszne (mimo, że nie mam talentu kulinarnego :)). Jest mocno czekoladowe, niezbyt słodkie czyli dokładnie takie, jakie lubię :)


Oto on:
20 dkg mąki
10 dkg masła
33 dkg cukru
7 dkg kakao
3 jajka
3/4 łyżeczki do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
13 dkg siekanych orzechów włoskich (jako że nie lubię dużych kawałków to po prostu je zmieliłam)

Na małym ogniu rozpuścić masło. Wymieszać w misce cukier i kakao, dodając jajko po jajku oraz 120 ml wody. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól wymieszać z rozpuszczonym masłem. Połączyć obie masy dodając orzechy. Piec 20 minut w temperaturze 120C w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostudzić, pokroić.

Tutaj efekty mojej pracy: 






Smacznego! :)





8 komentarzy: